0

Çikolatanın Tarihi

Pazar, Ekim 31, 2010
Çikolatanın tarihini anlatan çoğu kaynakta Aztek Medeniyeti'nin bir ürünü olduğundan bahsedilir. Ama bu bir yanılgıdır. Zira İspanyolların yeni dünyadan Aztekler'den alıp eski dünyaya getirdiği bu içecek (evet içecek) Orta Amerika'da Aztek'lerden evvel yaşamış medeniyetlerin de içeceğiydi. Eğer onlardan bahsetmezsek haksızlık yapmış oluruz. Onun için gelin biz Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek için hikayeyi baştan alalım.

gilles cikolata cesmesi - chisielÖykümüz İ.Ö 1500 civarında Meksika Körfezi'nde yer alan Yucatan Yarımadası'nda başlar. O tarihlerde bu coğrafyada Olmek'ler yaşamaktadır. Onlardan bu güne granitten dev kral başları kalmış, mısırı haşladıktan sonra kurutup öğütme teknolojisi ve son olarak da telaffuz edildiği şekli ile yazarsak “kakawa” kelimesi. Ama o dönemde kakao içkisinin kullanımını kanıtlayacak bu kelimeden başka herhangi bir arkeolojik buluntu var mı elimizde? Şimdilik yok.
Olmek'ler İ.Ö 400'e kadar bölgedeki hakimiyetlerini sürdürmüşler. Sonra Arkeologların İzapan Medeniyeti dedikleri Maya'lara geçiş süreci yaşanıyor bölgede. Yani İ.Ö 400-100 arasında. Onlar da “kakao” demişler.
İ.S 250'de Klasik Maya dönemi başlıyor ve 9. yüzyıla kadar devam ediyor. İşte 1950 yılında Yuri V. Knorosov, bu dönemden kalan Dresden ve Madrid kitaplarının şifresini kırıyor ve bu kitaplarda bulunan çizimlerin etrafına serpiştirilmiş yazıları şimdi okuyup anlayabilmekteyiz. İşte bu kitaplarda kakaonun Maya'ların güncel hayatındaki yeri belli olduğu gibi fonetik olarak yine bu içkiye “kakaw”, kakao denildiği ortaya çıkmakta. 

0

Taşımak yahut taşımamak işte bütün mesele bu!

Cumartesi, Ekim 30, 2010
Gazetede okudum bugün Japon bir kadın suni döllenme yoluyla damadından hamile kalarak kızcaazı için taşıyıcı annelik yapmış, sonra Brezilyalı bir anne çocuk sahibi olamayınca depresyona giren kızı için aynı yöntemle hamile kalarak bir kız torun dünyaya getirmiş. Hatta bi tanesi ikiz torun sahibi bile olmuş! Fekat ortada şööle bi durum var ki bebe için içler acısı:

0

Yüzyılın İcadı: Cipser:)

Pazar, Ekim 17, 2010
Böcüüm bu akşam canım sana yılın , yok yok asrın icadını aldım dierekten beni merak içersinde bıraktııında terk etmelidim ortamı.Ne yazıkki merakıma yenik düştüm. Poşeti açtığında tam olarak ne olduğunu kestiremediim bi aletle burun burunadım : iki parçadı ilkini tanıorum; patates soyacaı idi fekat şu dieri de ne oladı ki acep??
Kıytırık mika ve alüminyum kombinasyonu olan bi kısmı düzlemsel bi kısmı pörçüklü bu alet güzelim sebzeleri tırtıklı doğramak için icat edildii yetmezmiş gibi, seri üretime de geçirilen bir buluşmuş meğersem. O taptıım patatesleri cips gibi cips gibi doğrarmış da adını ordan alırmış!!
"CİPSER"
0

Kıpkırmızı Ödüller

Perşembe, Ekim 07, 2010
Oha dedim hemen bi göz atınca: Bunlar süpeeeer!
Kırmızı ödülleri diye geçen basında en iyi reklam ödülleri afişlerini görünce ister istemez çıkıverdi ağzımdan. Birbirinden müthiş fikirler kapmış ödülleri tabiki bana da ağzım açık bakmak kalmış hepsine birer birer...

Eklemesi benden beğenmesi senden...
 
KIPKIRMIZI
0

bebeem

Pazartesi, Ekim 04, 2010
askımı cok sevıyorum ya la